Artykuły
Kategorie

W czwartek 14.03.2019 r. odbyło się ostatnie szóste spotkanie VI edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli Antonina i Stanisław Dąbrowscy, którzy opowiedzieli o swoich wrażeniach z zeszłorocznej podróży do Islandii.

 

Państwo Dąbrowscy wybrali się na wycieczkę z biurem podróży i objechali całą wyspę odwiedzając jej najciekawsze dostępne atrakcje. Jak sam tytuł spotkania wskazuje „Islandia to Inny Świat”. Legendy głoszą, że żyją tam niezbyt przyjazne trolle i pomocne elfy. Jest to wyspa wulkaniczna z czarnymi plażami, na których można spotkać piękne kryształowe formacje lodowe. To właśnie tam zobaczymy gejzery, ogrzejemy się w geotermalnych naturalnych źródłach i zobaczymy wspaniale wodospady. Z dużo większym prawdopodobieństwem na swojej drodze spotkamy wolno pasące się owce niż człowieka. Islandczycy ubóstwiają nasze polskie wafelki czekoladowe Prince Polo, które zapijają dużą ilością kawy, która zresztą dostępna jest absolutnie wszędzie: w aptekach, bankach, sklepach...do tego- póki co-bezpłatnie ;)

Kto nie był- niech żałuje i już dziś się szykuje ;)


Serdecznie dziękujemy naszym gościom za przybycie, przygotowanie prezentacji i podzielenie się z nami swoimi wrażeniami.


kąciku kulinarnym tym razem mieliśmy okazję skosztować islandzkiego ciasta czekoladowego przygotowanego przez Ulę Dobrzańską o tajemniczej nazwie Skúffukaka, na który poniżej podajemy przepis. Oprócz tego na stole pojawił się typowy dla Islandii wyrób mleczarski podobny do jogurtu o nazwie Skyr, który został podany w wersji słonej ze szczypiorkiem oraz w wersji słodkiej i borówkami. Nie zabrakło również wyśmienitego jabłecznika pani Helenki z Majd oraz ciasta marchewkowego pani Tereski również z MajdPaństwo Dąbrowscy natomiast przywieźli duuuużą ilość wafelków Prince Polo :) Za wszystkie smakołyki dziękujemy!!!

SKÚFFUKAKA- islandzkie ciasto czekoladowe

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 szklanki cukru (lub zamiennika cukru: erytrolu, ksylitolu)

- 4 łyżki kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200g masła (ew. oleju kokosowego)

- 1/2 szklanki mleka

- 4 jajka

- 1 łyżeczka wanilii

- 1/4 szklanki mocnej kawy

- kawałki lukrecji (dla chętnych

Polewa:

- 3 łyżki miodu (ew. cukru pudru)

- 3 łyżki kakao w proszku

- 100g masła lub oleju kokosowego

- 3 łyżki mocnej kawy

- wiórki kokosowe (do posypania ciasta)

Przygotowanie:

- Mieszamy wszystkie suche składniki w misce.

- Dodajemy jajka, mleko, kawę, roztopione masło i całość dobrze mieszamy.

- Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C.

- Prostokątną blachę (około 35x26cm) wykładamy papierem do pieczenia.

- Wlewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 20 minut.

- Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowujemy polewę. Miód, olej kokosowy i kakao podgrzewamy w rondelku i dokładnie mieszamy.

- Rozprowadzamy masę kakaową na jeszcze ciepłym cieście, a kiedy całość lekko ostygnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Relacja: Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

Image

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

ul. Leśna 2
11-034 Stawiguda

tel. (89) 615 09 60

kom. 509 757 294
e-mail: gok@stawiguda.pl

Zobacz też:

2021 © GOK Stawiguda / Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Realizacja: Agencja DM