Artykuły
Kategorie

Na piątkowym spotkaniu w Klubie Podróżnika, które odbyło się 13.12.2019 r. mieliśmy okazję zobaczyć zakątki Gruzji – te mniej turystyczne, folderowe ale niezwykle piękne, blisko surowej natury - góry Wielkiego Kaukazu.

 

Była to wyprawa trekkingowa Eweliny i Pawła Bladosz w północną część tego pasma w okolicach Tushetii a także do Parku Narodowego Lagodekhi i Parku Waszlowani. Prezentowane zdjęcia i filmy z drona miały dodatkowy walor kolorystyczny – wyprawa bowiem odbyła się w okresie jesiennym (przełom września i października 2019) i chociaż warunki pogodowe były wymagające – wiatr i poranne przymrozki – to dla tak pięknych zdjęć warto było.

 

Nie mniej ciekawe były spotkania z miejscową, bardzo życzliwą i pomocną ludnością. Relacjonujący tę wyprawę podkreślili, że to dobra znajomość języka rosyjskiego jednej z uczestniczek ułatwiła bardzo te kontakty. Ewelina chwaliła również kuchnię gruzińska – jest bardzo smaczna – o czym mogliśmy przekonać się kosztując przygotowanej przez prowadzących zupę charczo. Na słowo musieliśmy uwierzyć, że również wino gruzińskie jest pyszne – mogliśmy natomiast obejrzeć jak tradycyjnie się je produkuje – od setek lat w ten sam sposób i jak wygląda winobranie.

 

Pasjonująca relacja mocno skupiła uwagę bardzo licznej grupy słuchaczy i nikomu nie przeszkadzało, że spotkanie trwało trochę dłużej niż zazwyczaj. Ci z uczestników, którzy nie mieli okazji spróbować smacznego poczęstunku (były też prawdziwe pierogi gruzińskie i ciasta przyniesione przez klubowiczów) – poprosili o przepis na słynną zupę charczo. O tym jak jest to smaczna potrawa świadczy fakt, że ogromny gar tego przysmaku nie wystarczył dla wszystkich.

 

Relacja Urszula Dobrzańska, Stowarzyszenie Tomaszkowo

ZUPA CHARCZO

Składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej

  • średnia cebula

  • 100 g ryżu

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżeczki przyprawy chmeli suneli

  • łyżeczka przyprawy adżika

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka ziarenek pieprzu

  • 3 listki laurowe

  • garść świeżej posiekanej kolendry i pietruszki

Przygotowanie:

  • Pokrojone mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju i włożyć do garnka z wrzącą wodą (ok. 2l)

  • Dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu.

  • Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok 2h).

  • Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, posiekane ząbki czosnku, dodać zmielone orzechy.

  • Posolić i dusić parę minut.

  • Do cebuli i orzechów dolać pół szklanki wywaru z mięsa, dokładnie wymieszać i dodać do Charczo.

  • Wsypać ryż.

  • Teraz pora na właściwy gruziński smak- trzeba dosypać chmeli suneli i adżikę.

  • Doprawić do smaku solą.

  • Wymieszać i gotować kilkanaście minut.

  • Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.

Smacznego!

Image

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

ul. Leśna 2
11-034 Stawiguda

tel. (89) 615 09 60

kom. 509 757 294
e-mail: gok@stawiguda.pl

Zobacz też:

2021 © GOK Stawiguda / Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Realizacja: Agencja DM